בית המשפט העליון הפך את החלטת המחוזי:
עיריית אשקלון ואיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון יצטרפו לעתירה נגד קצא״א
בעתירה מבקשות העירייה והאיגוד לפקח על היתרי הרעלים שניתנים לחברת קצא״א; ״בריאות תושבי אשקלון עומדת מעל הכל ונמשיך לעשות כל שבידינו כדי לצמצם מזהמים בעיר״, אמר ראש העיר
במסגרת הפעילות המתמשכת והבלתי מתפשרת של עיריית אשקלון ואיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון נגד הוספת מזהמים בעיר אשקלון, התקבלה אמש (ראשון) בשורה חשובה מבית המשפט העליון לפיה, העירייה והאיגוד יוכלו להצטרף לעתירה של המשרד להגנת הסביבה נגד בקשת קצא״א להגדיל את היתר הרעלים במתקניה באילת ובאשקלון.
החלטת כבוד השופטת ד׳ ברק-ארז הופכת למעשה את החלטת בית המשפט המחוזי שדחה את בקשת העירייה והאיגוד להצטרף לעתירה של המשרד.
בהחלטתה מאמצת כבוד השופטת את עמדת העירייה והאיגוד בעתירה שהגישו נגד החלטת בית המשפט המחוזי ובה נכתב: “נוכח הסיכונים הסביבתיים המשמעותיים הכרוכים בפעילות מסוג זה, פועלים המבקשים מתוקף תפקידיהם על פי הדין, מזה שנים, על מנת למנוע ולצמצם את המטרדים הסביבתיים והבריאותיים לתושבי נפת אשקלון. כך, בין היתר, פנו והתריעו המבקשים לא פעם על מפגעים, ליקויים וכשלים שנתגלו בפעילות קצא”א, ולא אחת התברר כי אלו נגרמו בניגוד להוראות דין או לתנאים סביבתיים שנקבעו בתנאי רישיון העסק או בהיתר הרעלים של קצא”א”.
לדברי כבוד השופטת, “בנסיבות העניין ולאחר שנתתי דעתי לעמדות כלל הצדדים אני סבורה כי טענות אלו בדין יסודן. כפי שציינו העירייה והאיגוד בטענותיהן קצא”א מפעילה את מסוף אשקלון בתחומיה המוניציפליים של העיר ועל כן כפופה לסמכויות רישוי, בקרה ופיקוח סביבתיים מצד העירייה והאיגוד. בכלל זה וכפי שצוין בבקשה אף רישיון עסק שהונפק על ידי העירייה כולל התייחסות לתנאים מסוימים הקבועים בהיתר הרעלים שניתן לקצא”א. מן המקובץ עולה בבירור כי הן לעירייה והן לאיגוד קמה זיקה מספקת בנסיבות העניין להליך המתנהל בבית המשפט המחוזי.
“על רקע זה יש להדגיש את סמכויותיהן של העירייה והאיגוד כרשויות האמונות על שמירת האינטרסים של תושבי האזור ואת תפקידן ואחריותן להשמיע את קול התושבים במסגרת ההליך. אין ספק כי גם בכך יש כדי לחזק את זיקתם לעתירה ואף להעמידם כמי שעלולים להיפגע מקבלתה”, דברי השופטת.
עוד פסק בית המשפט הוצאות בסך 15,000 ש”ח לטובת העירייה והאיגוד.
ראש העיר אשקלון, תומר גלאם: “החלטת בית המשפט העליון מהווה בשורה של ממש במאבק הבלתי מתפשר שלנו נגד הוספת מזהמים לעיר אשקלון. המגמה שלנו הייתה ותימשך למנוע הוספת מזהמים ובשום פנים ואופן לא להוסיף. החלטת בית המשפט מצטרפת לשורה של פעולות פיקוח, אכיפה ומניעה שאנחנו מבצעים כרשות וכאיגוד לצמצום הסכנות הסביבתיות עמם מתמודדים תושבות ותושבי אשקלון. בריאות תושבי אשקלון עומדת מעל הכל ונמשיך לעשות כל שבידינו כדי לעמוד על כך”.
מנכ”לית איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון, מיטל אמיתי: “אני מברכת על החלטת בית המשפט העליון. עבורנו זהו ניצחון גדול. יחד עם עיריית אשקלון הגשנו את בקשת ההצטרפות כמשיבים לעתירה כי אנחנו מאמינים שחייבים לתת ביטוי לאינטרס הציבורי של הגנת הסביבה ובריאות תושבי אשקלון והנפה במסגרת תנאי היתר הרעלים של קצא”א. בית המשפט העליון קבע שהאיגוד ועיריית אשקלון הם צד רלוונטי בקביעת התנאים שלפיהם קצא”א תוכל להפעיל את חוות הדלקים באשקלון”.
צילום: דוברות עיריית אשקלון.